Interieurtips

Stappenplan interieur – deel I

Stappenplan – Hoe wordt mijn huis nou echt gezellig en op elkaar afgestemd?

Veel mensen vinden het moeilijk om hun huis in te richten, want waar begin je? Maar om tot de juiste keuzes te komen is het belangrijk om eerst het totaalplaatje te overzien. Volg onderstaand stappenplan en je komt tot nieuwe inzichten.

ViaVief Interieuradvies Stappenplan interieur

Heb je meer nodig, volg dan mijn workshop. Is dat niet voldoende en wil je meer begeleiding en heb je graag dat iemand met je meedenkt en je helpt keuzes te maken? Dan kom ik bij je langs. Ik sta open voor de gekste vragen. Mail me graag via info@viavief.nl.

Stap 1 t/m 4

Stap 1: Analyseer de ruimte
Wat zie je aan de ruimte als je goed kijkt? Is de ruimte licht of donker, is het plafond hoog of laag, zijn er veel hoeken in huis, wat is je loopruimte en hoe valt het licht binnen op de verschillende tijdstippen van de dag.

Stap 2: Deel de ruimte in
Welke functies wil je in je ruimte? Wil je er eten, lezen, tv kijken, koken of zelfs werken? Schrijf alle functies op en deze voeg je later aan je schaalmodel toe. Ook de looplijnen zijn belangrijk om helder te hebben, want meubels mogen nooit in het pad staan. Welk licht past bij welke ruimte? Wil je bijvoorbeeld in het zonnetje ontbijten, dan is het belangrijk dat de eettafel staat op de plek waar de zon opkomt en naar binnen schijnt, het oosten dus.

Stap 3: Maak een simpel 1:50 schaalmodel
Dit lijkt moeilijker dan het is. Het is heel eenvoudig om zelf te maken. Het enige wat je nodig hebt is een rolmaatje, A3-papier, een schaal liniaal, een potlood en gum.ViaVief Interieuradvies Plattegrond stappenplan interieur

Schaal 1:50 betekent dat 1 cm op de tekening in het echt 50 cm is. Teken de ruimte op schaal op het A3 papier. Daarna teken je de meubels op schaal en die knip je uit. Zo kun je schuiven tot alle meubels op de gewenste plek staan.

Stap 4: Ontdek je persoonlijke woonstijl
Werk van grof naar fijn. Je hoeft niet direct te weten wat je stijl is maar ga op ontdekkingstocht en zet kleine stapjes. Maak een moodboard van foto’s uit (woon)bladen en knip en plak alles wat je mooi vindt. Pak een kleurenwaaier of kleurstalen uit de winkel en kies de kleuren die jou aanspreken. Plak deze ook op je moodboard. Ook stukjes stof of hout neem je hierin mee. Een Pinterestbord is ook handig en deze heb je altijd bij de hand.

ViaVief Interieuradvies Moodboard stappenplan interieur

Vervolgstappen

In mijn volgende blog vertel ik je wat de laatste onderdelen zijn van het stappenplan om te komen tot een mooi en passend plan. Kun je niet wachten tot die tijd, laat het me dan weten. Succes alvast!

You Might Also Like...